Bärmumms
Väldigt gott och faktiskt mättande..
Receptet är för 1 portion.
2 msk Kesella Vanilj
Frysta eller färska blåbär och hallon
1 digestivekex krossat
1. Krossa 1 digestive och lägg på botten av ett glas
2. Sedan de frysta eller färska bären, valfritt hur mycket
3. Toppa med kesellan.
Ställ gärna in i frysen 1 timme eller dyl om du känner att du orkar vänta :D
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Lätt
Smaklökar: Mycket Antal propoints per portion: 3,5
Tid: 2 min-1 timme
............................................................................................................................................
PRISLAPP: cirka 15kr per portion ( exkl. kryddor och standardvaror)
En salig blandning! Lax, keso och ägg
Receptet är för 1 ganska stor portion.
2 chumlaxfiléer á 100g/st, gärna fryst
1 ägg
4 msk mini keso
1. Stek laxen antingen färsk och till en hel filé, alltså inte sönder, eller fryst till en "sörja". Salta och peppra.
2. Stek 1 ägg
3. Servera med 4 msk keso.
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Lätt
Smaklökar: Gott Antal propoints per portion: 7
Tid: 15 min
............................................................................................................................................
PRISLAPP: cirka 30kr per portion ( exkl. kryddor och standardvaror)
Snabb'paj' i micro
Receptet är för 1 portion.
1 digestivekex
1 halvt äpple (gröngula varianten med prickar på, vet inte vad det heter)
1 tsk kanel
3/4 dl glass Big Pack Tresmak
1. Lägg digestivekexet på en tallrik och skär ner äpplet i ganska tunna skivor och lägg det över.
2. Sprid ut kanelen på äpplet och sätt in i micron, 1 min.
3. Servera med en klick glass :) Mumms!
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Väldigt enkelt
Smaklökar: SÅ gott! Antal propoints per portion: 4
Tid: 2 min
............................................................................................................................................
PRISLAPP: cirka 4kr per portion ( exkl. kryddor och standardvaror.)
Lasagne-gratäng med bacon och svamp
(ursäkta att jag inte är världens bästa fotograf på mat, det är godare än vad det ser ut :)
Receptet är för 4 ganska stora portioner.
2 Lasagneplattor
500g keso naturell 4%
12st champinjoner
100g findus hackad spenat (fryst)
1 burk kantareller
1 svampbuljongtärning
2dl lättmjölk 0,5%
4msk philadelphia lätt
1 squash
1 tsk basilika
1 tsl oregano
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
2 klyftor vitlök
1 paket bacon
1. Sätt på ugnen, 200 grader. Skär ner baconet till mindre bitar
2. Stek bacon och skär squach till tärningar och champinjoner till skivor.
3. När baconet är knaperstekt lägger du över det på papper eller en tallrik. I samma stekpanna steker du champinjoner, squash, kantareller, pressad vitlök, 1tsk basilika, 1tsk oregano, 1krm svartpeppar.
4. När fräset börjar se klart ut smular du ner buljongtärningen och tillsätter 1 dl av kantarellspadet, eller 1dl vatten. Låt allt koka/fräsa bort
5. Tillsätt baconet i fräset. Koka upp mölk i en annan kastrull och tillsätt ost och spenat. Salta och peppra.
6. Ta fram en ugnsfast form och bred ut 1/3 av keson på botten. Lägg på en av plattorna.
Sedan hälften av fräset och hälften av såsen. Platta. Resten av fräs och sås och resten av keson överst.
7. Sätt in i ugnen 20 min.
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Medel
Smaklökar: Mycket gott, och luktar SÅ gott! Antal propoints per portion: 8
Tid: 40 min Antal propoints per sats: 33
............................................................................................................................................
PRISLAPP: cirka 30kr per portion ( exkl. kryddor och standardvaror)
test
testar att mobilblogga så jag kan skicka in massor med bilder :)
Skaldjurssoppa
Receptet är för 5 normalstora portioner.
1 msk smör
2 morötter
1 purjolök
7dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 stor burk creme bonjour vitlöksost, light
1 burk ICA kräftstjärtar i lake (häll bort saften)
1 burk ICA räkor i lake (häll bort saften)
2 dl creme fraiche lätt 15%
1pkt fryst torsk
2krm cayennepeppar
Citronpeppar
Dill, hackad
1. Börja med att grovriva morötter och skiva hela purjolöken fint.
2. Fräs grönsakerna i smöret så det blir mjukt.
3. Tillsätt vattnet, buljongtärningarna och torsken.
Låt koka cirka 10 minuter.
4. Tillsätt creme fraiche, creme bonjour och dillen. Sjud cirka 5 min.
5. Smaka av med cayenne och citronpeppar.
Till sist lägger du i kräftstjärtar och räkor men låt inte koka upp för då blir dem sega!
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Mellan, de flesta klarar det!
Smaklökar: Mycket gott! Antal propoints per portion: 7
Tid: Totalt cirka 25 min Antal propoints per sats: 35
............................................................................................................................................
Cajungryta med kyckling och chorizo
Detta blev dagens middag och morgondagens lunch. Lagom stark enligt mig men om du vill ha mer starkt är det bara att tillsätta mer vitlök och/eller chilipulver.
(ursäkta att jag inte är världens bästa fotograf på mat, det är godare än vad det ser ut :)
Receptet är för 5 normalstora portioner.
450g kycklingfilé skuren i mindre bitar
2 msk kinesisk soya
1 hackad gul lök
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk smör
1 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
2 st lagerblad
1 tsk farinsocker
1,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning, smulad
1 dl grädde oatly iMat svart
3 viktväktarna chorizo 3%, skurna till medaljonger
1. Skär ner kycklingen och blanda med soyan.
2. Hacka lök och vitlök och stek i smöret. Blanda ner alla kryddorna och vänta tills löken är mjuk/genomskinlig.
3. Tillsätt tomater, lagerblad, vatten och buljongtärning.
4. Koka upp och lägg ner kycklingbitarna. Låt sjuda minst 15 min.
Skär ner chorizon och stek undertiden.
5. Lägg ner chorizon tillsammans med grädden. Låt koka upp och servera sen med förslagsvis (som jag gjorde) en sallad på majs, rödlök, gul paprika och gurka. Eventuellt lite ris (men tänk på att det inte är inräknat i nedan points)
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Medel
Smaklökar: Gott! Antal propoints per portion: 4
Tid: 30 min Antal propoints per sats: 19
............................................................................................................................................
PRISLAPP: cirka 21kr per portion ( exkl. kryddor och standardvaror)
Nya kategorier
Nya kategorier är på G. Aldeles strax.
Dagens middag
Idag efter jobbet ska vi till IKEA och köpa lite olika saker så därför kommer middagen att ätas där! Vi kommer att komma hem så väldigt sent och jag vet hur jag blir hungrig (orkeslös) så därför är det lika bra att äta där!
Middagen får bli kycklingfilé med bearnaisås och ratatouille, utan pommes frites. Jag uppskattar det till cirka 8pp!
PERFEKT :)
65kr (59)
Nu behöver jag ER hjälp.
Uppdelning endast efter antal pp t.ex:
0-4pp
4,5-7pp
7,5-10pp
10,5-12pp
12,5-18pp
Uppdelning efter typ och pp, t.ex:
Frukost 0-4pp
Frukost 4,5-7pp
Frukost 7,5-10pp
Lunch/middag 0-4pp
Lunch/middag 4,5-7pp
Lunch/middag 7,5-10pp
Lunch/middag 10,5-12pp
Mellanmål 0-3pp
Mellanmål 3,5-6pp
Godsaker 0-1pp
Godsaker 1,5-3pp
Godsaker 3,5-5pp
Efterrätter 0-15pp
Förrätter 0-15pp
Bufféer
Uppdelning efter typ av mat t.ex
Grytor
Soppor
Smörgåsar
Drickor
Lätta mål
Snacks
Sallader
Osv...
Eller bara som det är nu?
Födelsedagsmiddag
Förrätt: Löjromssmörgås med kräftstjärtar, dill och rödlöks"paté". Verkligen supergott!
(ingen bild tyvärr)
Varmrätt: Ugnsstekt (hel)lax med potatis, varm vitpepparsås, apelsinsallad - NAM NAM
Efterrätt: Vitchoklad/mango-fromage med jordgubbar. (Dekoration=1 noblesse)
Så som ni säkert misstänker använde jag mig lite av mina bonuspoäng (35 extra poäng i veckan för speciella evenemang)
Hjälpen mot sötsug!
Mitt absolut största problem är mitt enorma godissug, och sockerberoende! Jag kan bara inte låta bli. Hur mycket jag än lovar mig själv och dyl.
Men nu i två veckor har jag ätit Kromtillskott. Det är kommer nog låta som ett reklaminlägg men det är det inte, jag vill bara tipsa er alla som har liknande problem att testa kromtillskott. Det hjälper!
Jag känner mig fortfarande sugen,. ibland, men absolut inte på samma sätt (som att jag kan göra vad som helst för att få den där glassen, snickersen, lakritsen eller så)
Rekommenderas alltså! Går att köpa på de flesta hälsokostaffärerna för en ganska billig peng.
Detta märke äter jag. 1 om dagen till frukost.
Kycklingsallad med mummsig dressing
Receptet är för 1 portion.
30g mögelost t.ex Bresse blue
100g färdiggrillad kyckling, rensad och utan skinn
Isbergssallad
Gurka
I skiva bacon, stekt
-
1,5dl grädde Oatly iMat svart
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk salt
1,5 tsk vitpeppar
-
1. Rensa kycklingen och skär ner grönsakerna i mindre bitar
2. Blanda kryddor, grädde och vitlök med varandra. Gärna i någon typ av shaker
3. Stek baconet och servera :)
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Enkelt
Smaklökar: Jättegott! Antal propoints per portion: 7,5
Tid: 20 min
............................................................................................................................................
PRISLAPP: cirka 100kr per portion ( exkl. kryddor och standardvaror) om du bara ska göra till en person och köper färdiggrillad kyckling.
*Om du vill ha färre points per protion kan du ta bort baconet och får då 6pp per portion.*
Godistips!
Köpte hem en massor med olika produkter från viktväktarnas shop och bl.a denna goda "bar". Priset är 30 kr för 5 st och varje bar har 2pp per styck. Smaken påminner lite om Twix fast sega!
Rich toffee
Mexikanska burgare
Receptet är för 5 burgare.
500g nötfärs max 10% fett
1 msk ketchup felix
3 msk slotts senap orginal
1½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
-
Annanas, färsk
Gurka, medaljonger
Paprika, gul
Körbärstomater
Isberssallad
-
1msk (på varje burgare) ica hamburgerdressing eller 1 msk ketchup eller 2 msk creme fraiche lätt chili
1. Stek köttfärs med ketchup, senap, salt och peppar
2. Medans skär du grönsakerna
3. Rosta bröden och servera
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Enkelt
Smaklökar: Gott! Antal propoints per portion: 8
Tid: 20 min Antal propoints per sats: 41
............................................................................................................................................
PRISLAPP: cirka 30kr per portion ( exkl. kryddor och standardvaror)
*Om du vill ha färre points per protion kan du byta ut pågenlimpan mot t.ex Fazer RågfiberToast, då blir det 7 pp per portion istället.
Svar på tal
Kommentar på inlägg Weight Watcher rules
"Hmm röd mjölk? Du skriver recept med 15% fetthalt i creme fraichen, men tycker man ska undvika röd mjölk som innehåller 3% fett? Mjölk dricker iaf inte jag i så stora mängder så att jag blir fet av det...bättre att undvika chipsen & dipen då...
//Jenny"
Svar: Jag skriver röd mjölk eftersom jag anser att det är bättre att dricka grön eller blå mjölk istället för den feta röda mjölken, eftersom de ändå smakar väldigt lika. Du kan dricka mer blå mjölk än röd för samma antal pp.
Sedan finns de de som dricker mängder, och då menar jag STORA mängder, av mjölk och då är det alltså bättre att dricka "light-varianten".
Som en jämförelse:
4dl röd mjölk = 7PP
4dl blå mjölk = 4PP
Fundera på det!
Du kan inte jämföra creme fraiche och mjölk med varandra eftersom det är två helt olika produkter. Cremefraichen som har en fetthalt på 15% är LÄTT, vanlig creme fraiche har 34%.
2dl creme fraiche 34% = 18,5PP
2dl creme fraiche 15% = 9PP
Nu, dags för lunch! :) Ät gott människor ;)
Müsli med banan och russin
Receptet är för 1 normalstor portion.
2 dl yoghurt 0,5% (jag tar Gefleortens lättyoghurt blåbär)
1 dl müsli med nötter och torkad frukt
1 msk russin
1 halv banan skivad
Beskrivning behövs nog inte :)
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Väldigt enkelt
Smaklökar: Gott! Antal propoints per portion: 7
Tid: 5 min
............................................................................................................................................
PRISLAPP: dyrt om du köper ett nytt müslipaket och yoghurt varje gång men annars omkring 10kr per portion
Då är Cajungrytan
Prislapp
Men jag funderade på om jag skulle lägga in en PRISLAPP-notis på varje maträtt så ser ni CIRKUS vad hela rätten kostar att köpa.
Vad tror ni om det?
Men då ska man väl tänka på att jag får grunda priserna på att man inte har några ingredienser förutom kryddorna hemma! Så t.ex om du har grädden hemma men inte kryddan kan det ju bli lite missvisande.
Cajungryta med kyckling och chorizo
Detta blev dagens middag och morgondagens lunch. Lagom stark enligt mig men om du vill ha mer starkt är det bara att tillsätta mer vitlök och/eller chilipulver.
(ursäkta att jag inte är världens bästa fotograf på mat, det är godare än vad det ser ut :)
Receptet är för 5 normalstora portioner.
450g kycklingfilé skuren i mindre bitar
2 msk kinesisk soya
1 hackad gul lök
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk smör
1 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
2 st lagerblad
1 tsk farinsocker
1,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning, smulad
1 dl grädde oatly iMat svart
3 viktväktarna chorizo 3%, skurna till medaljonger
1. Skär ner kycklingen och blanda med soyan.
2. Hacka lök och vitlök och stek i smöret. Blanda ner alla kryddorna och vänta tills löken är mjuk/genomskinlig.
3. Tillsätt tomater, lagerblad, vatten och buljongtärning.
4. Koka upp och lägg ner kycklingbitarna. Låt sjuda minst 15 min.
Skär ner chorizon och stek undertiden.
5. Lägg ner chorizon tillsammans med grädden. Låt koka upp och servera sen med förslagsvis (som jag gjorde) en sallad på majs, rödlök, gul paprika och gurka. Eventuellt lite ris (men tänk på att det inte är inräknat i nedan points)
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Medel
Smaklökar: Gott! Antal propoints per portion: 4
Tid: 30 min Antal propoints per sats: 19
............................................................................................................................................
PRISLAPP: cirka 21kr per portion ( exkl. kryddor och standardvaror)
Bakad potatis med fraiche, caviar och rödlök
1 bakad potatis cirka 150 gram
2 msk creme fraiche lätt 15%
3 tsk abbas caviar, svart, röd eller bådeoch
Hur mycket hackad rödlök du vill!
1. Börja sätta på ugnen, 225 grader.
2. Hacka några hål i potatisen med en gaffel, annars kan hemska saker hända ;)
När ugnen är varm sätter du in potatisen och den ska vara där 1 timme. För större kan det behövas upp emot 1h 20 min.
3. Hacka rödlöken
4. Duka och fixa
5. När det gått 1h-1h 20min kan du ta ut potatisarna. Servera med ett par klickar creme fraiche, caviaren och rödlöken du hackat!
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Lätt
Smaklökar: Gott! Antal propoints per portion: 6,5
Tid: 1h-1h 20 min
............................................................................................................................................
Vad går viktväktarna ut på?
Du har inga speciella regler som i t.ex LCHF att helt skippa kolhydrater och äta fett istället.
Det enda du ska tänka på är antalet points. Du får äta precis vad du vill men då i små mängder.
När jag började med viktväktarna åt jag säkert 40 pp per dag, men jag ska äta 29 och jag var helt omedveten om det. Jag trodde jag åt bra! Det är därför det här systemet är så otroligt bra.
* Frukt och grönsaker (förutom vissa grönsaker t.ex avokado) innehåller 0 pp!
När jag började med viktväktarna vägde jag 64 kg. Idag väger jag 60 kilo och min målvikt är 52kg.
Dock är inte min huvudsakliga avsikt med viktväktarna att gå ner i vikt, det är att må bra och känna mig hälsosam. Jag har också haft och har ett stort sockerberoende men som är påväg bort. Berättar mer om det sen!
Skaldjurssoppa
Receptet är för 5 normalstora portioner.
1 msk smör
2 morötter
1 purjolök
7dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 stor burk creme bonjour vitlöksost, light
1 burk ICA kräftstjärtar i lake (häll bort saften)
1 burk ICA räkor i lake (häll bort saften)
2 dl creme fraiche lätt 15%
1pkt fryst torsk
2krm cayennepeppar
Citronpeppar
Dill, hackad
1. Börja med att grovriva morötter och skiva hela purjolöken fint.
2. Fräs grönsakerna i smöret så det blir mjukt.
3. Tillsätt vattnet, buljongtärningarna och torsken.
Låt koka cirka 10 minuter.
4. Tillsätt creme fraiche, creme bonjour och dillen. Sjud cirka 5 min.
5. Smaka av med cayenne och citronpeppar.
Till sist lägger du i kräftstjärtar och räkor men låt inte koka upp för då blir dem sega!
............................................................................................................................................
Svårighetsgrad: Mellan, de flesta klarar det!
Smaklökar: Mycket gott! Antal propoints per portion: 7
Tid: Totalt cirka 25 min Antal propoints per sats: 35
............................................................................................................................................
Följ
Weight Watchers rules
En lagom middag innehåller från 6 till 12 propoints.
Samma med lunch.
Ett bra mellanmål innehåller 0-4 propoints.
En bra frukost från 3-7 propoints.
Det är inga som helst problem att äta efter viktväktarna även om du är normalviktig eller dyl. Viktväktarna är snarare en livsstil än en bantningsmetod, anser jag!
Det är ett väldigt bra sätt att ha översikt över hur mycket du egentligen äter en dag.
En vuxen kvinna bör äta 25-35 points per dag.
En Vuxen man cirka 35 per dag.
Men allt detta beror på hur aktiv du är, vikt, längd, ålder och så vidare. Jag skulle därför rekommendera dig att gå med i viktväktarna online för att få veta hur många propoints per dag du BÖR äta.
Undvik väldigt feta produkter, t.ex vispgrädde, pizza, röd mjölk osv. Måste du äta ta mindre isåfall.
Väldigt enkelt:)